bezár
A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett vadfajok trófeáinak ad helyet. Az állatok többségével „természetes élőhelyükön” sétálva ismerkedhetnek a látogatók. Az élményt a témához kapcsolódó néprajzi és képzőművészeti gyűjtemény teszi teljessé.
Fénykorában a kastély a Festetics család jelentős vadászati tevékenységét tükrözte: az épület nyugati átjáróját trófeafolyosónak nevezték és a biliárdtermet is trófeák díszítették. A Kárpát-medence vadjait reprezentáló vadászemlékek voltak a falakon, elsősorban a családtagok emlékeinek idézésére, valamint saját maguk és magas rangú, előkelő vendégeik gyönyörködtetésére. A család birtokain lévő erdők és mezők vadban gazdagok voltak, ami elsősorban a jó vadgazdáknak volt köszönhető. Az országban elsőként – 1806-ban – felsőfokú erdész- és vadászképzés indult Keszthelyen a Festetics (I.) György által alapított Georgikon falai között.

A Festetics család trófeagyűjteménye a második világháború alatt és után eltűnt a kastélyból, bemutatása sajnos nem lehetséges. A főúri vadászatok felidézése nélkül azonban a látogató nem kaphat teljes képet életmódjukról. Ezt a hiányt pótolja a 2008-ban megnyílt állandó vadászati kiállítás olyan trófeákkal, amelyek méltó emléket állítanak gyűjtőknek, élményt és ismereteket adnak vadászoknak és érdeklődőknek egyaránt.

A gyűjtemény alapját képezi Windisch-Grätz Ferenc József hazánknak adományozott több száz darabos trófeagyűjteménye, amely teljes egészében látható. A régi székely főnemesi családból származó báró Dózsa György válogatott trófeái – melyek között több világrekord is található – szintén a múzeum meghatározó részét alkotják. A múzeum emléket állít a hazai legismertebb vadászoknak is, a kiállított Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán relikviákkal és trófeákkal, valamint ismerteti Szederjei Ákos és Nagy Endre szakmai múltját is.

A vadászati múzeum egyik alapítója, Hidvégi Béla igényes és elhivatott munkájának köszönhetően gyűjteménye Európában páratlan értéket képvisel. Öt kontinens vadászható nagyvadjai teljes életnagyságban, a természetes élőhely bemutatásával a kiállítás leglátogatottabb része.

A múzeum anyaga a külön teremben elhelyezett képző- és iparművészeti alkotásokkal teljesedik ki, melyek között fegyverek, festmények, szobrok, különféle porcelánok mutatják be a vadászat és a természetvédelem egységét.

A vadászati újdonságok, fejlesztések:
Két új egyenként 100 m2-es épületszárny épült. Az egyikben kiépítésre került egy ázsiai- és amerikai hegyvidék. Amely magában foglalja Mongóliát, Oroszországot, Iránt, Pakisztánt és Észak Amerikát.

A második szárnyban kiépítésre került egy afrikai esőerdő. Benne egy hegyvidékkel, melynek lakója egy hegyi nyala, illetve egy vizes élőhely, itatóval és dagonyával. benne többek között vörös bivaly, bongó, szitatunga, a fák koronájában különféle majmokat lehet látni. Mindkét diorámában az élőhelynek megfelelő hangok színesítik a látnivalókat.

Átépítésre illetve felújításra került a 2008-ban kialakított dioráma sarkok. Új preparátumok kerültek be, illetve az egyes sziklás élőhelyek is megújultak színben és növényzetben egyaránt.

Kialakításra került két új kis terem. Az egyik egy vadász dolgozószoba hangulatát idézi, míg a mellette lévőben kaptak helyet Hidvégi Béla vadászfegyverei, vadászati díjai.

Az emeleti részen állandó kiállítási céllal kapott helyet a neves amerikai természetfestő, Brian Jarvi nagyméretü festményének a hivatalos másolata. a képen 208 afrikai vadfaj látható. A monumentális képből ez idáig csak ez az egy került Európába. A kép Hidvégi Béla ajándéka a közelgő vadászati és természeti világkiállításra.

További kiállítások
Információ