A GINOP-7.1.9-17-2020-00039 azonosítószámú projekt keretében megvalósult a keszthelyi Festetics-kastély enteriőrkiállításának kibővítése hat új helyiséggel. A 2023 decemberétől látogatható termek a Festetics család utolsó, a kastélyban élő generációjához kapcsolódnak.

Az új kiállítás célja a kastély keleti szárnyában, a díszebédlő és a torony alatti szobák (a mai múzeumi bolt) között húzódó termek 1940–1944 közötti funkciójának visszaállítása. Ehhez a forrásokat a korabeli leltárak, fényképek és leírások szolgáltatták. Ezek alapján kialakítható volt több, eddig a kastélyban nem megjelenített funkció: Maria Haugwitz (Festetics III. György felesége) hálószobája mellett gyermekük, a kis herceg gyerekszobája, a kis herceg szobalányának szobája, illetve az egykori tálalóhelyiség is.

A díszebédlő melletti helyiség Maria Haugwitz, az utolsó hercegasszony hálószobája volt férje 1941-es halála után. A szoba hálószobaként történő kialakítása lehetőséget teremt arra, hogy egy női hálószobát tekinthessen meg a látogató az enteriőrök között.

A kis herceg gyerekszobájának rekonstrukciója esetén az archív fotók alapán az az időszak jelenik meg, amikor Festetics IV. György már pár éves kisgyerek, ezt tükrözi a szoba berendezése.

A kis herceg szobája mellett volt saját szobalányának a lakóhelyisége. Mivel a kastélyban eddig nem volt berendezve személyzeti szoba, ez a terem ismét egy új funkciót mutat be.

A díszebédlőből nyíló tálalószoba kialakítása lehetőséget adott arra, hogy az étkezés tematikája még egy helyiségben megjelenjen.

Új helyiségekkel bővült a kastély enteriőrkiállítása
Új helyiségekkel bővült a kastély enteriőrkiállítása
Új helyiségekkel bővült a kastély enteriőrkiállítása
Új helyiségekkel bővült a kastély enteriőrkiállítása