A trópusi és mediterrán növényvilág legszebb fajait bemutató gyűjteményes látványkertnek több célkitűzése és funkciója van. Működése révén a látogatók betekintést nyernek távoli földrészek különleges, sok helyen már pusztulófélben lévő, védelemre szoruló növényvilágába. A ritkaságszámba menő virágcsodák mellett olyan haszonnövények is testközelben láthatóak, amelyeket nap mint nap használunk, de élőben jellemzően alig néhányan láttunk. A kakaó, a cukornád vagy a kávé bemutatásával is a környezettudatos gondolkozásra, a természeti értékek iránti fogékonyságra, a környezetkímélő gazdálkodás fontosságára irányítja a látogatók figyelmét az új projekt. A növényritkaságok, egyedi kertészeti megoldások bemutatásával az ide látogatók és főként a környék kertkultúrájának megújítását, gazdagítását is céljának vallja a létesítmény.

Kiemelt látványosságként szolgáló kaktuszház szukkulensgyűjteményében, számos kaktusz- és pozsgás növényfaj lelt otthonra, amelyek az év minden szakában kiemelt élményt nyújtanak, mind virágaikkal, mind pedig formáikkal.

A pálmaházi növénygyűjtemény trópusi dzsungelt idéző hangulatával és növényritkaságaival fogadja érdeklődőit. A gyűjtemény részét képző plumériahibridek számos színben és formában tündökölnek. A néhány száz hibridből álló trópusi hibiszkuszanyag, szintén az elsők közt van Európában, csupán néhány elzárt, közönség előtt nem látogatható magángyűjtemény előzi meg. Az üvegházi gyűjtemény egyéb növényanyaga is folyamatosan bővül.