bezár

Múzeumpedagógiai foglalkozások

A kastély enteriőrkiállítása és a Helikon Könyvtár

Történelmi túra a kastélyban
- A kastély enteriőrkiállításán lépésről lépésre megismerkedhetünk azokkal a személyekkel, akik egykor az ódon falak között éltek. Olyan történelmi eseményeket idézünk fel, amelyek még a történelemkönyvek lapjaira is felkerültek. A könyvtár polcain álló könyvek pedig megmutatják, milyen jelentősége és súlya van a tudásnak.
Ajánlott korosztály: 5-12. évfolyam

Főúri utazások, úti kalandok kiállítás (Amazon Ház Látogatóközpont)

Múlt századi utazások – egy kis segítséggel
- Elmúlt századok utazási történelme elevenedik meg földön, vízen és a levegőben. Egy képzeletbeli keszthelyi utazáson vehetnek részt az érdeklődők az utazási előkészületektől az utazáson át a szabadidő helyes eltöltéséig. Szóba kerül többek között az, hogy mit csomagoljunk egy utazóládába, milyen szabályokat tartsunk be utazásunk során, és mit tegyünk, ha nem indul be az automobilunk.
Ajánlott korosztály: 5-12. évfolyam

Hintókiállítás

Utazás a kocsik és hintók világába
- Mi a kapcsolat Kocs község és a kocsi között? Lehet-e hintázni egy hintón? A hintókiállítás gyűjteményének segítségével megismerkedhetünk a kocsizás és hintózás múltjával, valamint érdekes történeteken keresztül a főúri életformához kapcsolódó utazási szokásokkal.
Ajánlott korosztály: 5-12. évfolyam

Vadászati kiállítás

A természetvédelem és a vadászat szerepe
A foglalkozás keretében megnézzük a kiállítás 5 kontinenst bemutató állatvilágát, a gyerekekkel beszélünk Földünk gazdag élővilágáról, a természetvédelem és vadászat kapcsolatáról. Mi a feladata a vadászatnak, a vadgazdálkodásnak? Többek között ezekre a kérdésekre kaphat választ a résztvevő a foglalkozáson. A foglalkozás kreatív része: mindenki elkészítheti saját lábnyomos vagy állatsziluettes nyomdáját, dekorációját (így is tanulhatjuk közben az egyes állatok nyomait, hiszen sokszor a természetben sem magát az állatot sikerül megfigyelnünk, hanem a jelenlétére utaló jeleket)
Ajánlott korosztály: 3-12. évfolyam

A kastély múzeumpedagógiai termei és művészeti műhelye

A fotózás története a camera obscurától napjainkig
- A fényképezés több mint százéves története sok érdekességet rejt. Ezen a foglalkozáson megismerkedhetünk a fényképezőgépek generációival, a különböző technikai megoldásokkal, a fényképezőgépek fejlődéstörténetével, valamint fényképezünk egy egyedi gyártású camera obscurával is.
Ajánlott korosztály: 5-12. évfolyam

Linónyomás – egy régi grafikai technológia a gyakorlatban

- A foglalkozás során a résztvevők megismerkedhetnek a sokszorosított grafikai technikákkal, és kipróbálhatják a linómetszet készítését. Ez a foglalkozás a kastély Kortárs Művészeti Műhelyében zajlik. A diákok előre kivágott sablonokból (linóleum) választhatnak egy nekik tetszőt, aminek a felületére festéket viszünk fel kis gumihengerrel, ezután egy öntöttvas présben elkészítjük a nyomatokat egy speciális papírra. Száradási ideje kb. 1 óra.
Ajánlott korosztály: 1-12. évfolyam

Stílusvadászat a kastélyban

- Ezen a foglalkozáson a diákok a kastély parkjában fotóznak útmutatás alapján. A kastélyon és a hozzá tartozó épületeken kell különféle domborműveket, érdekes formákat megkeresni és lefotózni megadott időn belül. Az elkészült fotókból egy kollázs készül a művészeti műhelyben, amit kinyomtatunk a csoport részére.
Ajánlott korosztály: 8-12. évfolyam

A múzeumpedagógiai foglalkozásokra előzetes egyeztetés szükséges!

További információ, kapcsolatfelvétel és regisztráció:
Bankó Zsolt
múzeumpedagógiai vezető
helikonmuhely@helikonkastely.hu
+36 30/ 448 9557