bezár
Mary Hamilton-emlékév
„2 mellszobor, fehér márvány (…), a hercegné szüleit, Hamilton herceget és hercegnét ábrázolják”

2022-ben Festetics II. Tasziló felesége, Mary Victoria Hamilton hercegnő halálának 100. évfordulójára emlékezünk. Ennek alkalmából ebben az évben felidézzük a kastély műalkotásain keresztül a hercegnő alakját és a művészetekkel való kapcsolatát.

Előző bejegyzéseinkben megismerhettük Mary Hamilton legreprezentatívabb festett arcképét és két portrészobrát. Ezeken kívül is számos, Maryhez köthető műtárgy gazdagítja a keszthelyi Festetics-kastély berendezését. Kiemelkednek közülük a Mary családtagjait ábrázoló portrék: mind a festmények, mind a szobrok. A hercegnő elsősorban szüleiről és testvéreiről készült műveket hozott magával Keszthelyre, de a gyűjteményben dédnagyanyjáról, nagyanyjáról és nagyapjáról, valamint két nagynénjéről is található arckép. A legtöbb mű Mary szüleit ábrázolja: mindkettőjükről két festményt őriz a kastély, emellett édesapjáról kettő, édesanyjáról pedig egy szobrot. A szobrok közül egy-egy darab egy párt alkot, ezeket vizsgáljuk meg ebben a bejegyzésben.

Mary Hamilton édesanyjának, Marie von Badennek a szobra a könyvtárban látható. A mű egyike a helyiség négy sarkában álló fehér márvány mellszobroknak, amelyek a második világháború után – valószínűleg Keresztury Dezső jóvoltából – a négy évszakról kapták fantázianevüket. A két, eredetileg is a nyár és a tél allegóriájaként készült szobor, Joseph von Kopf alkotásai mellett Mary Hamilton előző bejegyzésben megismert szobra és édesanyja portréja alkotja az együttest.

1. kép: Marie von Baden portréja

Marie von Baden carrarai fehér márvány mellszobra Lawrence Macdonald műve, ahogyan azt a szobor jelzete – L. Macdonald, scul. Roma 1846 – is bizonyítja. Lawrence Macdonald (1799–1878) a 19. század egyik legjelentősebb skót szobrásza. Élete két fő helyszíne Edinburgh és Róma volt. Rómában a „Grand Tour”, azaz a szokásos európai körutazás résztvevőinek, a fiatal európai arisztokráciának kedvelt portrészobrásza lett. A brit főurak otthonaiban mindenütt megtalálhatóak voltak portréi. Életműve a késői klasszicizmushoz köthető: műveire jellemző az elegancia, a kidolgozottság és az idealizálás.

A jelzet szerint a kastély műtárgya is Rómában készült, 1846-ban, Marie 29 éves korában. Addigra már megszületett első gyermeke, William, aki apja nevét kapta, és aki apja után majd átveszi a Hamilton hercege címet. A második gyermek, Charles 1847-ben, míg Mary 1850-ben születik.

A Mary Hamilton édesanyját ábrázoló mellszobornak volt egy párdarabja az édesapáról, amely ugyancsak a keszthelyi kastélyba került, és ma a volt hercegasszonyi nagyszalon egyik sarkában látható. A Williamről, Hamilton 11. hercegéről készült mellszobrot Macdonald 1843-ban készítette, ugyancsak Rómában.

2. kép: William Hamilton portréja

A két szobor egykor a Hamilton család otthonában, a skóciai Hamilton-palotában volt. A palotáról az 1870-es évek végén vagy az 1880-as évek elején Thomas Annan fényképész számos felvételt készített Marie megbízásából. Ezek egyikén, a palota Tribune-nak nevezett termében látható a két szobor (köztük a rokon és barát francia uralkodó, III. Napóleon szobra és egy Marie-t ábrázoló festmény Franz Xaver Winterhaltertől). (A Tribune egy két szint magasságú, galériás helyiség volt; egy korabeli leírás egyfajta „gyülekezőhelyként” említi a palotán belül: innen nyíltak a legfontosabb lakosztályok.) A Hamilton házaspár portrészobrainak adatai szerepelnek a Hamilton-palota 1876-os leltárában. A Tribune-ban található műtárgyak felsorolása után egy bejegyzés olvasható, miszerint Williamnek, Hamilton 11. hercegének és Bádeni Mária hercegnőnek, Hamilton hercegnéjének „fent említett mellszobrait” 1897. február 16-án a Hamilton család edinburgh-i ügyvédjének küldték el azzal a céllal, hogy továbbítsa azokat „Festetics grófnénak”. E bejegyzésből arra következtethetünk tehát, hogy Mary Hamilton révén a két szobor ekkor kerülhetett a keszthelyi Festetics-kastélyba.

3. kép: Hamilton Palace, Tribune

A szobrok szerepelnek a kastély 1911-es leltárában az alábbi bejegyzéssel: „2 mellszobor, fehér márvány, szürke márvány talapzaton, a hercegné szüleit, Hamilton herceget és hercegnét ábrázolják”. A leltár szerint a szoborpár „a hercegné előszobájától a nagy ebédlő előtt észak déli irányban huzódó széles, nagy folyosón” állt. A kastély gyűjteményében lévő korabeli fotók tanúsága szerint a két szobor a terem folyosói kijáratával szemben, a folyosót szakaszoló boltívek mellett állt, Mary édesanyjának szobra bal, édesapjáé jobb oldalon.

4. kép: Az ebédlőfolyosó részlete Marie szobrával